26 września, 2022

AzjaParts

Serwis wielotematyczny

Zaparcia – mało przyjemne, ale da się coś z tym zrobić

2 min read

Czym są zaparcia?

Zdrowie człowieka w dużej mierze zależy od stanu jego jelit. Jeśli nie występują w nich odpowiednie bakterie lub jest ich zbyt mało, dochodzi do powstania zatwardzenia, czyli niemożności oddania masy kałowej. Problem narasta, gdy zatwardzenie utrzymuje się przez trzy dni lub dłużej. A czym ono dokładnie jest i jak się je rozpoznaje?

Do zaparcia dochodzi w momencie, gdy masa kałowa przez zbyt długi czas zalega w jelitach, a człowiek nie jest w stanie jej wydalić. Czasami wiążę się to również z uczuciem niepełnego wypróżnienia. Chory oddaje stolec, ale cały czas czuje, jak gdyby coś zalegało mu w jelitach i nie jest w stanie oczyścić w pełni końcowego fragmentu układu pokarmowego. Zaparcia są skutkiem zagęszczenia masy kałowej. Treść, która występuje w jelitach, chłonie wodę i zwiększa swoją objętość z dnia na dzień, przez co coraz trudniej ją samodzielnie wydalić. Kał staje się też twardy i zbity. Powoduje ból brzucha i uczucie dyskomfortu w jelitach.

Aby holistycznie zadbać o zdrowie i raz na zawsze poradzić sobie z problemem zaparć, należałoby przede wszystkim skupić się na swojej diecie i usunąć z niej te pokarmy, które mogą wywoływać stany chorobowe. Doraźnie mogą pomóc środki przeczyszczające. Nie należy jednak korzystać z nich zbyt często.

Leczenie zaparć przy pomocy mikstury z miodu i melasy

Domowe sposoby na zaparcia są równie efektywne jak drogie i mające wiele skutków ubocznych środki przeczyszczające. Jeden z nich polega na codziennym piciu specjalnej mikstury. Bazą są w niej dwa proste składniki: miód oraz melasa trzcinowa.

Obie te substancje mają korzystny wpływ na zdrowie. Trzeba jednak zaznaczyć, że obie są też bardzo kaloryczne (a zwłaszcza melasa) i do tego zawierają sporo cukrów prostych, dlatego nie powinno się ich stosować w dużych dawkach – wystarczy tyle, ile potrzeba do przygotowania mikstury. A jak stworzyć taki domowy środek na zaparcia? Otóż jedną łyżkę naturalnego miodu wystarczy wymieszać z jedną łyżką melasy trzcinowej. Jako że malasa ma gorzki i niezbyt przyjemny smak, by załagodzić jej posmak, do mikstury można dodać odrobinę dowolnego soku. Napój zwiększy swoją skuteczność, gdy doleje się do niego trochę wody z namaczanych śliwek. Należy go jednak stosować wyłącznie doraźnie. Nie zaleca się go pić w celach profilaktycznych, ponieważ ma sporo kalorii i dużo cukru.

Domowe sposoby na zaparcia są naprawdę wymyślne i różnorodne, więc jeśli komuś mikstura z dodatkiem melasy nie przejdzie przez gardło, może on poszukać dla siebie czegoś innego. Na niektórych dobrze działa już sam miód. Aby delikatnie wzmocnić jego działanie, wystarczy rozpuścić go w ciepłej wodzie.

Copyright © AzjaParts - Serwis wielotematyczny All rights reserved. | Newsphere by AF themes.