Świetne przepisy na babeczki
4 min read
Babeczki budyniowe
A jakby tak zrobić babeczki kruche w środku z nadzieniem budyniowym, czy pomysł nie jest wspaniały, myślę że zdobycie małych foremek do babeczek nie jest trudne, a i jak zakupimy takie to na pewno przydadzą się nam w przyszłości. Ciasto kruche, a w środku bum nadzienie budyniowe, które rozpływa się w ustach natychmiast, w połączeniu z kruchym ciastem smakuje wyśmieci, doskonale nadają się na przyjęcia, czy po prostu do kawy, prezentują się znakomicie. Do ich zrobienia potrzebujemy:
– 500 g mąki pszennej
– 250 g zimnego masła
– 100 g cukru pudru
– 1 łyżka zimnej wody
– 4 żółtka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżka śmietany 18%
– szczypta soli
Budyń waniliowy:
– 1 litr mleka
– 250 g cukru
– 20 g cukru z prawdziwą wanilią
– 220 g mąki tortowej
– 40 g budyniu waniliowego (bez cukru)
– 5 żółtek.
Jak zrobić?
Z tej gramatury wyjdzie nam około 16 babeczek, do garnka na sam początek wlewamy 750ml mleka po czym gotujemy je na małym ogniu. W misce miksujemy pozostałe mleko z cukrem, oraz cukrem waniliowym, mąką, i sypkim budyniem, oraz żółtkami. Gdy nasze mleko jest już zagotowane wlewamy naszą masę do środka, po czym cały czas ją mieszamy łyżką bądź trzepaczką, powinien powstać nam gęsty krem. Następnie musimy odstawić krem do wystygnięcia. Teraz zabieramy się za ciasto, mąkę przesiewamy ażeby była bardziej pulchna, dodajemy do niej cukier puder, proszek do pieczenia, zimne masło, wodę, śmietanę, oraz żółtka. Składniki lekko siekamy nożem, po czym zagniatamy je ciasto, powinno być zwarte i dość twarde. Nasze foremki musimy lekko posmarować w środku oliwą, lub masłem, spowoduje to że będzie nam łatwiej je wyciągnąć i nie przypalą się na bokach czy dnie. Ciasto musimy lekko schłodzić, pozostawiamy je na około pół godziny w lodówce, następnie wałkujemy i wykrawamy na przykład szklanką koła, powinny być dopasowane do naszych foremek, następnie nasze krążki wkładamy do foremek i formujemy ich kształt, nakłuwamy je lekko widelcem w środku i po bokach. Do środka babeczek dodaejmy naszą masę, tak żeby zostawić troszkę miejsca, gdyż na sam wierzch znowu dodajemy kawałek wyciętego ciasta. Spód i wierzch ciasta łączymy ze sobą lekko palcami, tak żeby je zlepić ze sobą, po to aby nasza masa nie wypłynęła, teraz wystarczy rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni i piec je około 22-25 minut, nasze babeczki powinny się zarumienić. Gdy już przestygną możemy lekko oprószyć je cukrem pudrem, i zajadać do syta.
Mufinki o smaku dyni
A co jakby zrobić mufinki o smaku dyniowym, nie musi ich koniecznie podawać w listopadzie, można je zrobić o każdej porze roku i zapewniam, że zasmakują każdemu kto lubi dynie, ale i może nie tylko. Do ich zrobienia potrzebujemy:
Mufinki:
– 300 g purée z dyni np. piżmowej
– 100 g rozpuszczonego masła
– 130 g cukier
– 2 jajka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 250 g mąki pszennej
– 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 1 łyżka soku z wyciśniętej pomarańczy
Krem:
– 200 ml śmietanki kremówki 30-36%
– 50 ml wrzątku
– 1 sucha galaretka np. cytrynowa lub agrestowa.
Przepis:
Zaczynamy o naszej królowej, czyli dyni, musimy ją oczywiście obrać, wybrać pestki i pokroić w drobniejszą kostkę, po czym układamy na blaszce i pieczemy w temperaturze 190 stopni, około 20 minut. Jeżeli po tym czasie pieczenia widelec uda nam się wbić gładko, to oznacza że nasza dynia jest gotowa, jeśli nie to dajmy jej chwilkę więcej czasu. Gdy dynia będzie już dobra, musimy ją wystudzić, gdy to zrobimy należy ją zblendować na papkę. Do miski dodajemy jajka i cukier po czym miksujemy je razem do połączenia składników, następnie do masy dodajemy roztopione masło, naszą dynie zblendowaną, oraz pozostałe składniki do ciasta i miksujemy je ze sobą, tak aby się dobrze ze sobą składniki połączyły. Teraz należy upiec nasze mufinki tak więc najlepiej mieć silikonowe foremki, bądź małe metalowe, do nich wkładamy po łyżce naszej dyniowej masy i pieczmy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni około 20-25 minut. Teraz należy naszą śmietankę ubić na najwyższych obrotach, aż będzie sztywna. Szykujemy wrzątek do rozrobienia galaretki, rozpuszczamy ją ciągle mieszając, następnie musimy ją schłodzić, może być lekko ciepła, dodajemy ją do naszej ubitej śmietany i miskujemy dalej, aż nasze składniki się ze sobą połączą, jest to dosłownie chwilka czasu. W ten sposób uzyskaliśmy piękną śmietanę, którą nakładamy za pomocą szprycy na nasze mufinki, oczywiście ostygnięte. Prawda, że proste a zachwyci każdego.